torsdag 21. juli 2011

Godtfolk!

Det er på tide med en dugnad. Mens det norske folk blir rikere og rikere, blir det norske språk fattigere og fattigere. Selv de beste av oss synes det er enklere å uttrykke seg på engelsk. Noen vil kanskje påstå at dette er en uproblematisk utvikling, men de tar feil.

Grunnen til at språket blir fattigere er selvfølgelig at vi trenger andre ord i dagligspråket vårt nå enn før. Vi behøver ikke ord som beskriver gammeldagse følelser og skikker. Det vi trenger er gode oversettelser av ord som ”awkward” og ”awesome” og ”to unfriend”, og ord som er relevante for det metalivet vi lever. Alle de ordene det norske språk har for forskjellige typer kumøkk er i ferd med å dø ut, og ikke uten grunn.

Her må vi hjelpe hverandre: Vi må lage nye ord. Alle som leser dette må lage minst ett nytt ord.

Bæpp! Hold an. Vi må ha noen regler.

 1. Hvis du skal finne på et helt nytt ord, må det ikke være av typen ”blumsete” eller ”snurkebiss”. Hvis ordet du har funnet på begynner på ”bl” eller ”sn” eller slutter på ”is” er det sannsynlig at det er et teit og barnslig ord som ingen som har gått ut av barneskolen vil bruke. Og kanskje ikke engang de på barneskolen. De er ganske kule der for tida.
 2. Ordet må være nyttig. Ikke for eksempel for de plastgreiene ytterst på skolissene, selv om jada, vi har alle lurt på hva de heter. Men det er mer stand-up-materiale.
 3. Det kan godt være bare en nyanseforskjell fra et allerede eksisterende begrep, eller en bedre måte å si det på.
 4. Bruk gjerne allerede eksisterende ord og modifisér og sett sammen. Gamle ord kan med fordel resirkuleres.
 5. Gi et eksempel på bruk av ordet i en setning.
Hvis du ikke vil finne på et ord selv, men det er et ord du mangler, si fra! Kanskje det til og med finnes, og det kan være en vidunderlig overraskelse. For eksempel: Mine første 18 vintre her på jorden har jeg rundt middagstider forholdt meg til spørsmålet "Kan ikke du finne fram sånne til å sette varme ting på?" Kan love deg livet fikk en ny dimensjon da jeg fikk vite at det heter bordskånere.
(Ikke at jeg eller noen i min familie har tatt i bruk dette langt mer hensiktsmessige ordet, men det er fordi vi ikke vil innrømme at vi har vært idioter. Den beste måten å ikke innrømme at man har vært idiot på, er å fortsette å være idiot. Dette visdomsordet får du med på kjøpet.)

7 kommentarer:

 1. Jeg har ingen nye ord å komme med, men vil si jeg synes dette virker som en fantastisk dugnad!

  Forresten synes jeg unfriend kunne fått et norsk ord, gjerne på begge målformer! Å uvenne? Neee...

  SvarSlett
 2. Bra initiativ.

  Jeg har et bidrag, et litt belastet ord som jeg allerede har brukt en hel del, og som alle som noen gang har hatt en profil på Facebook (eller tilsvarende) umiddelbart skjønner hva er:

  Kjerringskryt.

  http://www.monstermamma.com/#post27

  SvarSlett
 3. Relatert til det du maser om i innlegget er denne kommentaren ikke veldig produktiv, men jeg vil anbefale deg å lese boken "The Meaning of Liff" av Douglas Adams. Han satte seg ned og laget navn på ALT av hverdagsfenomener som ikke fra før av het noe, og resultatet ble helt fantastisk. Om det skyldes at alle ordene er walisiske stedsnavn, det vet jeg ikke.

  Av en eller annen grunn er store deler av ordboka tilgjengelig her: http://folk.uio.no/alied/TMoL.html

  SvarSlett
 4. Det er en fantastisk ordbok! Takk for tipset :)

  SvarSlett
 5. To unfriend - å avvenne (resirkulering/tilegne ny mening til allerede eksisterende ord).

  Forøvrig er følelsen av et nys som skal komme, men som irriterende nok går over og forsvinner før selve hendelsen, navngitt "frokade". Selve følelsen av et kommende nys, kalles "flerfel".
  Til dømes: "En flerfel som utgår i frokade oppleves som særs utilfredsstillende".

  SvarSlett
 6. Anders Lund Madsen har laget en tilsvarende ordbok på dansk: Madsens ÆØÅ. Den kan anbefales, og du kan låne den av meg hvis du vil:)

  Utdrag finnes her: http://filer.nordiskgrafik.com/pdf/madsen.pdf.

  SvarSlett
 7. Må forresten innrømme om at det nok i høy grad er snakk om ord av type 2...

  SvarSlett