onsdag 3. august 2011

Men tenk om han ikke får det jævlig nok!

Nå har folk begynt å bekymre seg for at det er for bra å sitte i fengsel her i landet. Prisverdig initiativ. Vi er storsinnet og ønsker ikke våre verste kriminelle dødsstraff, men at de skal ha det bra? Nei, et sted får grensa gå.

Nå er jeg selvfølgelig ironisk. For hvor skal den grensa gå, egentlig? Hvordan oppnå optimal grad av jævlighet, uten at det gjør oss umenneskelige? Det er jo barbarisk å banke dem opp eller ikke gi dem livsnødvendige medisiner og mat, men kanskje vi kunne gi dem litt dårligere mat? Vann og brød, for eksempel? Eller vi kan fjerne de velferdstilbudene som er med på å gjøre livet levelig for dem. TV-ene, eller tilgangen på bøker? Kanskje vi skal hindre dem i å ta imot besøk en sjelden gang? Innføre røykeforbud? Joda, det vil nok gjøre mange innsattes hverdag verre. (Og fengselsbetjenters arbeidsdag også, selvfølgelig.) Men det er bare hevn. Det har ingen preventiv effekt, og kommer i alle fall ikke til å gjøre de som allerede hater samfunnet mer veltilpasset.

Og forresten, det er ikke hotellferie å sitte i fengsel. Det er ydmykende og stusselig. Noen takler det bedre enn andre, men hvis det er en trøst tviler jeg på at Anders Behring Breivik er en av dem. Og på et tidspunkt går det kanskje opp for ham hva han har gjort. Da får han det iallefall jævlig nok.

3 kommentarer:

 1. La dem spise kake!

  SvarSlett
 2. Interessant tema. Espen "pisk dem" Schaanning har tenkt og skrevet mye om straff. Men det vet du kanskje allerede. Han ble latterliggjort på forsidene i Dagbladet i fjor, men her er en mer nyansert artikkel i Aftenposten fra 2005: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1007648.ece

  Som god byråkrat får jeg vel slenge med lenke til St.meld. nr. 37 (2007-2008) Straff som virker: http://www.regjeringen.no/nb/dep/jd/dok/regpubl/stmeld/2007-2008/stmeld-nr-37-2007-2008-.html?id=527624
  Jeg har ikke lest den selv:)

  SvarSlett
 3. Forslag: dersom han skal sitte inne i 21 år (+/-), kan vi ikke bruke kanskje hvertfall ett år på å kjede ham halv til døde (gi ham bare Bobsybarna å lese, feks) og så 20 på å forsøke å rehabilitere ham?

  SvarSlett