torsdag 13. januar 2011

De slemme er også mennesker

Den papirløse flyktningen Maria Amelie er arrestert, og landet er rystet. Det er i harnisk. Og det er bra. Hvis det er noe sted det norske folk trenger å være så er det i harnisk. Og la meg bare gjøre det klart: Jeg er Team Maria Amelie. Selvfølgelig syns jeg hun skal få bli i Norge, jeg vil gjerne ha henne her og syns ikke det er verken greit eller rettferdig å kaste henne ut av landet.

Men er det ikke noe som skurrer når de samme som meldte seg inn i facebookgruppa ”Få Krekar ut av landet” nå melder seg inn i gruppa som vil la Maria Amelie bli? Sjansen for at Krekar blir drept hvis han blir sendt tilbake til sitt hjemland er kanskje vel så stor som sjansen for at Maria Amelie blir drept: Hun er en veltalende, pen og ressurssterk ung kvinne, han er en usympatisk, skjeggete, middelaldrende mann med ulne politiske sympatier. Det er mange som ikke liker ham, mens ALLE liker Maria Amelie. Spørsmålet er imidlertid om Krekar fortjener å dø fordi vi ikke liker ham. Eller, for å stille det ekle, underliggende spørsmålet: Er noen mennesker verdt mer enn andre? Og skal det såfall avgjøres av hvilke følelser vi har for dette mennesket? Hva med alle de usympatiske, papirløse flyktningene som har vært slemme i krigen – har de mindre rett til å være her?

(Ja, jeg vet at Maria Amelie-saken og Krekar-saken ikke kan sammenlignes, med det er det folk har gjort HELE dagen. ”Hvorfor får ikke Maria Amelie bli når Krekar får?” gnåler de. Jo, dere, det er fordi loven ikke skal ta hensyn til hvem som er likandes og ikke. Og det bør alle usympatiske idioter takke sin skaper for.)

4 kommentarer:

 1. Du klarer på en eller annen måte å få ut alle mine tanker, og du setter i tillegg mye bedre ord på det enn meg! LIKER.

  SvarSlett
 2. Siden det ikke er "like"-knapp på blogspot mener jeg, så må jeg jo skrive det istedet. Hoho for Facebook.

  SvarSlett
 3. Krekar har vel gjort seg skyldig i et par andre ting enn å være mislikt, for eksempel å lede en terrorgruppe (men det var etter at han sluttet at de ble terrorister, må vite). Det er vedtatt at han skal utvises fra Norge, men han får bli ettersom han risikerer dødstraff i Irak. I mellomtiden får han gå fritt rundt. Så Maria Amelie burde gjort noe som kunne gitt henne dødsstraff i Russland. Da kunne hun blitt i Norge.

  SvarSlett
 4. Jeg er enig i at Krekar er et dårlig eksempel.
  Poenget mitt er at det er de reglene man nå ser praksis som folk har vært med på å vedta gjennom demokratiske valg, og som mange syns bør være enda strengere. Og nå er de så overraska og indignerte fordi de oppdager at det går ut over hyggelige mennesker som ligner på dem selv, og ikke bare skumle, somaliske menn.
  Det er tungtveiende grunner for at Maria Amelie skal få bli her, men at hun som et hyggelig menneske fortjener det mer enn andre er ikke en av dem.

  SvarSlett