søndag 2. september 2012

Blogginnlegg om jobbsøknadssjangeren


Blogginnlegg om jobbsøknadssjangeren

Viser til 99% av alle jobbsøknader som noensinne er sendt ut, og vil med dette påpeke hvilken ekstremt sjarmløs sjanger dette er.

Jeg har selv erfaring med å ha søkt på ulike jobber ved flere anledninger, og mener derfor jeg er godt kvalifisert til å uttale meg om dette temaet.

Både den forutsigbare måten en jobbsøknad er satt opp på, det finurlige språket man må bruke for at ikke alle setninger skal begynne med ”jeg” og den meningsløse referansen til hvor man har funnet jobbutlysningen, er ting jeg har lagt merke til, og dette er relevante opplevelser for meg i forbindelse med at jeg skriver dette.

Som jobbsøknadsskriver er jeg sjelden særlig kreativ eller ambisiøs, og jobber særdeles dårlig i team. Jeg forholder meg bare så vidt til tidsfrister, men jeg er pliktoppfyllende i forhold til (sic!) sjangerreglene og prøver å bruke synonymer til de ordene jeg finner i utlysningsteksten, for eksempel omgjengelig(sosial), ivrig(engasjert) og innsatsvillig(tåler å ta i et tak). I tillegg ser jeg an mulighetene for å snike inn ord som fokus, målorientering og forankring i verdier.

Så avslutter jeg det hele med en lett henslengt setning som betyr ”regner med å høre fra dere, siden jeg er så usedvanlig perfekt for jobben”, som jeg håper viser at jeg har den obligatoriske klokkertroen på meg selv, og kamuflerer at jeg ikke oppfyller halvparten av kriteriene som er listet.

Med håp om at ingen merker at jeg er særdeles ukomfortabel med å skvises inn i dette formatet.

Vennlig hilsen

Mari

4 kommentarer:

 1. Er det ok om eg deler denne på facebook? Er arbeidssøkande sjølv for tida, og føler at denne teksten var svært treffande ;)

  SvarSlett
 2. Ja, så klart! Lykke til med jobbsøkinga :-)

  SvarSlett
 3. :) Takk (i like måte?)!

  SvarSlett
 4. De som virkelig har klokketro på seg selv skriver en eneste setning i søknaden: "Ser fram til å høre fra dere." Sett med egne øyne. Vedkommende var selvsagt så sterk kandidat at det bare var å plukke opp telefonen.

  SvarSlett