søndag 2. oktober 2011

To carb or not to carb


Mine lesere etterlyser at jeg skriver noe om lavkarbodiett. Eller, for å være ærlig, det er Marte, pr-rådgiveren min, som syns jeg bør gjøre det. Marte, selv om hun allerede som barnehagebarn var dårlig i tennis, er en glimrende rådgiver, og jeg har tenkt å gjøre som hun sier.

Lavkarbodiett er den dietten som best gjenspeiler alt som er feil med verden. Lavkarbodiett har som formål å tilfredsstille folk som vi ha i både pose og sekk, som både vil være tynne og stappe trynet sitt med mat. Her er grunnene til at jeg syns dere ikke skal gå på lavkarbodiett:

 1. Produksjon av melk og kjøtt er lite klimavennlig, både fordi dyrefôret fraktes langt og fordi det forsvinner masse energi sammenlignet med hvis mennesker spiser karbohydratene direkte. (Og jada, jeg vet at dyr spiser gress, men de spiser også store mengder kraftfôr, produsert av importert, genmodifisert, round-up-sprøytet soya dyrket på nedhugd regnskog i Amazonas og imens ligger det døde indianere strødd rundt overalt med ølflasker i hendene og restene av den rike kulturen deres utryddes.)
 2. Lavkarbomaten fordrer mer industrielt dyrehold. Det er ikke kult å være dyr i industrielt dyrehold, og selv om jeg ikke mener at dere skal bli veggiser alle sammen, syns jeg godt dere kan ha såpass respekt at dere ikke spiser BARE kjøtt.
 3. Lavkarbodietten er som alle andre dietter med på å nøre oppunder kroppshysteriet, og gir feite folk enda dårligere samvittighet for at de er tjukke, for tenk, nå trenger man ikke sulte seg engang for å bli tynn, man kan bare leve på bacon! Og enda er du feit, din ryggradsløse, late satan!
 4. Karbohydrater er snille. Denne typen diskriminering av godhjertete, velsmakende og uskyldige molekylforbindelser er mobbing av verste slag. Ironisk nok viser undersøkelser at de som melder seg på antimobbekampanjer på Facebook er de samme som kaster seg hodeløst på lavkarbodiett-kjøret.
 5. De andre som er på lavkarbodiett er skikkelig teite. Hvis du begynner med det, assossieres du automatisk med dem.
 6. Hvis du vil slanke deg, kan du heller søke opp et bilde av et sultkatastrofeoffer, skrive det ut og henge det på kjøleskapet ditt. De pengene du sparer på å spise to poteter istedenfor en kilo bacon kan du gi til Leger uten grenser.

83 kommentarer:

 1. Utrolig usaklig men innmari morsomt! Særlig det med de døde indianerne, ser dem for meg, ligge strødd :-) Jeg tror du tar feil men jeg er for lat til å orke å si deg i mot... uansett, enig med venninnnen din, alle bloggere med respekt for seg selv må skrive NOE om lavkarbo...

  SvarSlett
 2. Er i grunn også i mot(hvis en kan kalle det det...) lavkarbodietten...sjøl om jeg kanskje ikke hadde kommet på de samme argumenta som du! Men det siste skal jeg bruke, for det var jo et bra argument!

  SvarSlett
 3. Problemet er at karbohydrater er usunt for kroppen, man blir feitere og det forsårsaker livstilssykdommer og dårlig livskvalitet. Jeg synes det er rart ikke politikerne har innført høye avgifter på karbs når alt annet som er godt og morsomt blir strengt regulert og skattet :)

  SvarSlett
 4. Rent personlig tror jeg at de som kom på at det var lurt å spise bacon for å slanke seg mangler to-tre koblinger i resonnementet sitt. Umettet fett er muligens sunt, men bacon? Scheptisk.

  SvarSlett
 5. Hehe! Jeg får utslett av alle diett - hyper, i grunn. Jeg tror på mellomting! Og på noen av poengene dine i dette innlegget! Du skriver utrolig bra! :)

  SvarSlett
 6. Kjære Anonym, karbohydrater er IKKE usunt for kroppen. Mennesket har tilpasset seg en diett bestående av karbo fett og proteiner gjennom millioner av år. Noen få folkeslag, som eskimoer, er tilpasset en diett nesten uten karbo (de går ikke i ketose), men vi er ikke eskimoer.

  Grunnen til at vi blir feite er at vi sitter for mye på vår brede bak, men spiser samme mengde kalorier som for femti år siden. Enkelt regnestykke. Hvis man ble feit av karbo, vilel besteforeldrene våre vært feite - det var de IKKE, selv om de haded brød og poteter som hovednæringsstoff.

  SvarSlett
 7. Bra blogg! Det er Magne fra VG her. Jeg har valgt ut innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Følg Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg så deler jeg det kanskje der også. Alle som har forslag til gode blogger jeg kan anbefale på VG Netts forside bør sende meg et tips på magne.antonsen [@] vg.no

  SvarSlett
 8. De som har fått for seg at karbohydrater er usunt synes jeg synd på. Det viser nemliog bare hvor lavt kunnskapsnivået i befolkningen virkelig er! JEg er utdannet sykepleier, og jeg vet hva jeg snakker om, og det gjør likeledes legene jeg jobber med, om en finner de mer kredible. Karbohydrater er IKKE usunt. Lavkarbo dietten er kun en diett som er "in" i tiden, men denne populariteten vil ikke vare evig. Du går nok ned i vekt ja, men det kan du gjøre på uendelig antall andre måter også, hvor mange av de innebærer at du kan spise karbohydrater. Alt handler om mellomting! Du må få i deg mindre energi enn du forbruker. Vanskeligere enn det er det faktisk ikke. Så du kan like gjerne spise baqre karbohydrater i dietten: kake, brød, pasta... Osv, og forsatt gå ned i vekt så lenge du finner riktig balanse av inntak og aktivitet som skal til. Denne varierer fra person til person. At det ikke er en sunn måte å gjøre det på er greit nok, men om målet i seg selv kun er vekttap så er vel det ikke så viktig? Dere sluker jo lavkarbo dietten rått uten å ha noe virkelig kunnskap om det, og kutter ut viktige kilder til energi... Bare fordi det er profilert i media så MÅ det jo være sant. Jeg har selv lest mye av dette, og det er overforenklet og nesten utelukkende skrevet av folk uten virkelig kunnskap på området.

  Min oppfordring er å begynne å reflektere litt mer, og ta i bruk sunn kritisk sans til nymotens oppfinnelser. Det er mange måter å gå ned i vekt på, men fienden er ikke karbohydratene.

  SvarSlett
 9. Jeg spiste bacon tidligere i dag, ha! BACON! HA!

  SvarSlett
 10. Magne: Jobber du i VG vektklubb. Skal dere ikke snart lage en lavkarbo variant av VG Vektklubb. Dere må jo ikke risikere å tape penger på at folk blir friske og slanke

  SvarSlett
 11. Folk som går på dietter trenger en spark i baken tbh, spis mindre, tren mer, der, en perfekt diett :) Jeg klarer meg fint og jeg trener nesten ikke engang, men jeg sitter ikke og tøtter i meg alt som finnes av mat og godt.

  SvarSlett
 12. Godt du hørte på Marte!
  Takk for underholdninga, nå har jeg noen gode innspill overfor mine kjøttetende kollegaer ved morgendagens lunsj.

  SvarSlett
 13. Jeg synes du skal høre mer på deg selv enn pr-rådgiveren din - da slipper du og skrive et rimelig usaklig innlegg om et tema som interesserer deg midt oppå ryggen :) Dessverre klarer du ikke være nok ironisk og sarkastisk til at jeg oppfatter innlegget som godt skrevet og morsomt (til tross for at du prater bare tull), det blir bare platt og nesten pinlig og lese...Du henger deg litt sånn halvveis på det som er "in" og ha en mening om i dag - nemlig lavkarbo. Strider ikke det egentlig med dine prinsipper?

  Av den samme grunn, skal jeg skal ta tak i godeste Magne fra VG også - linking til dette innlegget fra VGnett er bare tåpelig og bortkastet tid for alle andre enn dine faste lesere som helt sikkert setter pris på å følge bloggen din :)

  Lavkarbodietter har hjulpet svært mange syke og overvektige mennesker til å bli både friske og lettere - men med narsissisme som en av ordene som beskriver deg og din blogg er vel dette litt for vanskelig og forholde seg til siden det strengt tatt ikke omfatter DEG ;)

  Keep up the work!

  SvarSlett
 14. Morsomt innlegg:) Vil bare nevne at lavkarbo ikke nødvendigvis betyr høyere inntak av kjøtt. Atkins anbefaler riktignok litt mer kjøtt enn på "normalt" kosthold, men ikke alle som spiser lavkarbo følger Atkins filosofi. Selv spiser jeg lavkarbo, men spiser ikke mer kjøtt nå enn jeg gjorde før. Ikke inntar jeg mer meieriprodukter heller. Spiser mye mer fløte og rømme, men ikke på langt nær i like stort volum som før, da det fort gikk mange liter melk i uka til matlaging og som drikke. Må også nevne at jeg er normalvektig, og spiser lavkarbo, ikke for å gå ned i vekt, men fordi jeg er blitt mye friskere:) Flott med rolig mage, mindre smerter og migrene som er helt borte:D

  SvarSlett
 15. Økt antall dyr til kjøttproduksjon produserer også svært potente klimagasser, mest kjent er METAN....

  Nok et argument!

  SvarSlett
 16. http://espenrostrup.com/2011/09/11/10-dokumenterte-fakta-om-lavkarbo-diett/

  SvarSlett
 17. Heisan,
  ikke helt saklig, men utrolig morsomt

  synes sinnataggen (som har vært innom lavkarbo)

  SvarSlett
 18. Bra formulert. Har tenkt dette selv lenge når folk snakker om lavkarbo. Selv så utgjør hovedmenyen min noe billig og naturvennlig, og så har man med litt variert i tillegg for å få i seg nok aminosyrer, mineraler og vitaminer.

  SvarSlett
 19. Jaja, missunelig?

  Kjøtt er menneskets mat om du vil eller ikke. Vi ER kjøttetere. Hvetemel og alt det der er bare møkk. At folk klarer å stappe det i seg dag inn og dag ut er for meg ufortårlig.

  Får du heller bli en ekte vegan fremfor å spise sånt tull som hvetemel.. ÆSJ

  SvarSlett
 20. Hvis vi er kjøttetere så er det litt rart at vi ikke tåler Salmonella og andre ting slik at vi må varmebehandle alt kjøtt før vi spiser det. Merkelig at vi ikke kan fordøye sener og bein. Det er også rart at kroppen kaster bort verdifulle ressurser på å lage et mange ganger så langt tarmsystem som vanlige kjøttetere som hunder og katter osv. Det fører bare til problemer med at eventuelle bakterier og gifter i maten blir værende i fordøyelsessystemet så lenge at det skaper problemer som diaré. Hadde det bare vært kortere og hatt en 100 000 ganger sterkere syre kunne vi jo spist "fordervet" kjøtt uten problemer. Uforklarlige kjøttetere, disse menneskene.

  SvarSlett
 21. Lavkarbo dumkarbo pølsekarbo, jeg skal gå på alkodiett, bare se så tynne alkisene er. men ikke lavkarbis - ikke mobb karbisen min.

  SvarSlett
 22. Hehe, ekstrem lavkarbo (<50g om dagen) er tortur. Helt unødvendig å utsette kropp og sinn for den påkjenningen. Helsefordelene er minimale og bivirkningene er meget slitsomme og reduserer din almenntilstand i stor grad. MEN, siden folk generelt ikke vet noe særlig om ernæring fra før, kaster de seg på slike sprø bølger. Ta heller og les og lær om velbalansert kosthold (f eks 30/30/40 forhold mellom prot/fett/karb) og regulerer kalori-inntaket deres. MYE sunnere, enklere, billigere og vel så effektivt. OG du slipper alle bivirkningene og potensielle helsefarene ved esktrem lav-karbo.

  SvarSlett
 23. Syns det bli for dumt å sei at det e ang MAT vi gjør nå feil. Menneska > Dyr. Ska vi først forandre på noe, så burde det være måten vi behandler andre mennesker. Ja det er trist at kyr/kjøtt blir behandlet dårlig. Men det fins langt værre ting her i verden. Krig, Sult, elendige arbeidsforhold, Dop, menneskerettigheter osv. Æ syns det har vorti ein klisje å delta i lavkarbo-kampen. Lett folk spis ka dæm vil. Ja vi bur i norge, å det e fint at noen prøve å påpeke problemer med verden. Men start da på riktig plass.

  :T

  SvarSlett
 24. Mange har nok godt av å kutte litt ned på karbo. MEN, ikke droppe alt av sunne karbohydrater som grønnsaker, og enkelte grove kornprodukter.
  Tror nok ingen tar skade av å kutte ned på sjokolade og cola, eller å droppe å spise loff til frokost. Der ligger nemlig karbohydratene som burde kuttes (ikke nødvendigvis helt ut, men i alle fall begrense inntaket)

  SvarSlett
 25. Jeg er også sykepleier og har vert interessert i kosthold og helse i alle år, legene vet ingenting om kosthold, de er opptatt av kjemekalier; legemidler med utallige bivirkninger. Men det finnes noen leger som selv har prøvd dietten og har erfart at den er meget bra; Anna Dahlgren, Sofie Hexenberg m flere. Og Sten Sture Skaldemann har gått på den i 8 år minst , de har gitt ut flere bøker hvis dere gidder å sette dere inn i hva det handler om før dere uttaler dere!

  Er helt enig ang kjøttspising, men man kan spise bønner og linser som er proteinholdige istedenfor kjøtt hvis man vil bytte det ut helt eller delvis.

  Det er mange kostholdsretninger, og folk må få lov prøve ut hva som passer uten å bli skjelt ut.

  Hvorfor er vi så enormt opptatt av hva andre spiser og ikke spiser?
  Jeg undrer meg over alle følelsene som kommer fram,???

  SvarSlett
 26. Kan godt hende lavkarbo har hjulpet endel mennesker, men det har sannelig ikke hjulpet verken dyr eller miljø. Flere burde innse at kjøtt (og da også melkeprodukter og egg) er svært lite klimavennlig, og disse menneskene som blir friske av lavkarbo vil vel også bo på en frisk planet? Høyt inntak av animalsk mat er særdeles umoralsk både overfor dyr og miljø, på tide at flere innser at de ikke må ha slik mat til alle dagens måltider hele året. Folk er så egostiske!

  SvarSlett
 27. Slutt å blogg om ting du ikke har peil på. Lykke til med høyt insulinnivå og kreft. Kos deg.

  SvarSlett
 28. selvfølgelig er sukker, loff og boller usunt, men den her frykten for EPLER ... og gulrøtter? jeg mener, come on!

  det er idioti.

  (forresten, morsomt innlegg! heltinnemorsomt)

  SvarSlett
 29. Oi, her er det mange forståsegpåere som egentlig innehar 0 kunnskap. Ta dere en tur på www.lavkarbo.no, så finner dere mange kompentente mennesker med interesse for hva som skjer i kroppen. Å si at alle skal spise så og så mye med proteiner, fett og karbo er som å si at alle med som trenger briller skal ha styrke +2. Alt passer ikke for alle, man må se hva som funker for seg og sin kropp!

  SvarSlett
 30. Har fulgt med i "lavkarbo" diskusjonen som har vært de siste ukene og jeg skjønner veldig godt skepsisen. Er selv helt imot men mener det er jo opp til hver enkelt om de vil følge den. Kjenner også mange som har gått på den i 1,2 og 3 år, men ingen som har klart å holde vekta i ettertid. Skepsisen min går på at vi har jo alltid hørt at metta fett er usunt, og det viser seg jo at de som har levd usunt og spist mye nettopp av dette fettet har ofte tette blodårer,hjerteproblemer osv. At noen leger har gått på denne dietten i opptil 8 år, betyr jo ikke at den er ufarlig. man må vel ha litt flere år for å se på eventuelle "skader". Jeg har selv vektproblemer , men denne dietten holder jeg meg unna. Tror mere på å endre livstilen og ikke minst (det viktigste) MOSJON:)

  SvarSlett
 31. Oi, tror den nye "mobbetendensen" blir lavkarbo mot ikkekarbo... ;)

  SvarSlett
 32. Ikke bare jeg som er lei diskusjonen i media skjønner jeg :)

  SvarSlett
 33. oi oi oi, her var det mye meninger- saklige og usaklige. Enda godt vi lever i et demokratisk land og at en kalori er en kalori enten det er fett, proteiner eller karbo.

  SvarSlett
 34. Denne bloggen er fin. Enkelt en fornuftig "lavkarbo livstil" kan man leve på uten å være en innbitt "fleskespiser". En kraftig lavkarbo diett kan være en startmedisin, men det å spise rene produkter minst mulig bearbeidet og holde seg unna mel og sukkermafian så kommer man langt. Og så er det enkelt regnestykket. Det som kommer inn skal forbrukes. Få rævva opp av stolen og tren..! Og lær deg hva du trenger av drivstoff til de forskjellige aktiviteter. Feks, lange lavintensitet-aktiviteter(feks laang tur i fjellet, faktisk god fettforbrenner)fett og proteiner og mindre karbo. Intensiv styrketrening og kondisjonstrening(intervall ol.) mer karbo, men riktig type.
  Se på www.iform.no og lær.

  SvarSlett
 35. Lavkarbo er for de som ikke vet hvordan man skal spise riktig og som vil ned i vekt. Men vær forsiktig så du ikke herper kroppen med bare bacon! Fett er veldig riktig å spise, men folk kan for lite, og propper i seg alt for mye!

  SvarSlett
 36. PS man trenger ikke spise mer kjøtt fordi man er på lavkarbo..

  SvarSlett
 37. Dette var veldig usaklig, og du beviser bare at du ikke har gjort et fnugg med research før du uttaler deg. Skjønte spesielt lite av punkt 5: "De andre som er på lavkarbodiett er skikkelig teite. Hvis du begynner med det, assossieres du automatisk med dem." Synes godt du kan la være å skrive om lavkarbo når du ikke har noe vettugt å komme med.

  SvarSlett
 38. Er det noen her som faktisk er overvektige? altsaa ikke 2-3 kilo men kanskje oppimot 20-30 kilo. aa spise sunt og trene er jo noe vi alle vet er bra, men om man maa trene i flere aar for aa se resultater saa kan lavkarbo dietten vaere en god start for mange for aa komme seg paa et normalt vektnivaa og saa begynne sakte men sikkert aa spise vanlig igjen, og trene. Ikke alle mennesker som er "feite" fordi de stapper i seg alt mulig som smaker godt, noen har faktisk lavere forbrenning en andre

  SvarSlett
 39. Karbohydrater i seg selv er IKKE usunt!
  Frukt og grønnsaker (feks) består hovedsaklig av karbohydrater, er det noen som vil påstå at dette ikke er sunt ?! Problemet er overspising av raffinert fint mel og sukker, det burde vi absolutt kutte ut. Men å bannlyse karboer generelt blir bare for dumt. Dessuten er det nok av proteiner å finne i grønnsaker og belgfrukter. Et sunt, variert, naturlig og biologisk kosthold burde være hovedfokus for de som bryr seg om helse og kosthold.

  Fint blogginnlegg forresten.

  SvarSlett
 40. Er desverre slik at det er SUKKER som har skyld i alt sammen.
  Atkinsons diett=lav karb mye fett og protein.
  Japansk diet= mye karbo og mindre fett/protein.

  BEGGE disse fungerer. hvorfor? begge dietene mangler fructose og andre sukkerarter som er rene giften for kroppen.

  http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  SE og LÆR og aldri snakk om dette igjen. Forstå kjemien. Diskusjon ferdig.
  Du kommer til å bli videre imponert og forbløffet hvordan ting henger sammen.

  TRODDE DU at LETT-produkter er sunt?? Det er faktisk værre en det normale produktet!
  Takk for det.

  SvarSlett
 41. Ja, jeg er overvektig. (svar til en "over" her) Har veid kansje 40 kg for mye. Har gått på det som er av dietter og slankekurer. og hva skjer hver gang jeg har gått ned? Jo da har jeg gått opp igjen, og gjerne mer enn det jeg gikk ned. Når en går på en kur, setter gjerne forbrenninga seg på "sparebluss". Når du da begynner og spise vanlig igjen så går du mye lettere opp igjen. Det siste året har jeg gått ned 15 kg (og fortsatt har jeg ca 25 igjen) Men nå spiser jeg vanlig mat, men har lagt inn masse grønnsaker og frukt. spiser gjerne en sjokolade eller et kakestykke :) Men det er ingen "menneskerett" og spise sjokolade , kaker osv hver dag. Og en annen ting jeg har endra på, jeg trener. Går hver dag , følger ett opplegg hvor jeg trener 3 dager i uka. Og med det har jeg fått en ny hverdag.Formen er kjempebra, jeg orker mye mye mer, og ikke minst : humøret er på topp :) Jeg tror overvekten "sitter i hodet" Og før man får endra på det nytter det ikke. Man MÅ være motivert for å klare dette, og da kan det være greit å søke hjelp. Det er masse tilbud rundt dette, snakk med fastlegen om det. (Jeg snakker her om "virkelig" overvekt, ikke 3-4 kg)

  SvarSlett
 42. Dette her er jo det mest usakelige jeg har lest! så du mener faktisk at alle folk skal leve som vi gjorde for flere år siden. alle hadde egen gård og måtte drive denne? tror du lever litt på en sky jeg..

  Lavkarbo er jo bare et navn på en LIVSSTIL.. som man helt og fult velger selv. det er over hode ikke en diet. da har du missforstått meget.

  SvarSlett
 43. Dette er fantastisk, og med de nye og aktive leserne fra VG Nett syns jeg bloggen din er blitt et oppkomme av kunnskap og refleksjon. Om du ser bort fra skrivefeilene, selvsagt.

  Kjempebra blogg, forresten, jeg elsker den! Ironi og sannhet til folket! :)

  <3 <3

  SvarSlett
 44. Ta dere en løpetur.

  Morsomt som vanlig, Mari! Håper dette (og gjerne kommentarfeltet under) kommer på trykk i Best of La dem spise kake!

  SvarSlett
 45. Tror også på den gyldne, moderate middelvei.
  Folk begynte å bli feite når ferdigmat og junkfood fikk sitt store inntog, i kombinasjon med data-alderen som har ført til MYE stillesitting.

  Det er dette som er hovedproblemet. Vil du gå ned i vekt, så lag mat fra bunnen av (dette tror jeg er grunnen til lavkarbofolkenes suksess), tren og vær generelt aktiv iløpet av dagen. Gjør mer husarbeid og utearbeid, fremfor å sitte på ræva foran pc'n å blogge om bacon.

  Av egen erfaring: Jeg er tobarnsmor til 2 barn på under 2 år. Jeg er slankere nå fordi: Jeg har begynt å lage middag fra bunnen av, baker mitt eget brød og jeg er nødt til å røre mer på meg med to små aktive barn.
  Før trena jeg hardt flere gang i uka, og jeg var ikke slankere. Nettopp fordi jeg satt foran tv eller pc resten av dagen og spise Fjordland.

  SvarSlett
 46. lavkarbo er bra... det er bevist gang på gang.. dette er noe av det største pisse jeg noen gang har lest.. h/Nicco

  SvarSlett
 47. Flott blogg! :)

  SvarSlett
 48. Ler like høyt hver gang noen kritiserer lavkarbo, ihvertfall når kiloene mine RENNER av! Og ikke sitter jeg bare på baken, jeg trener og er aktiv, men har en tilstand i kroppen hvor jeg har blitt RÅDET å gå på lavkarbo, da kroppen min reagerer på karbohydrater. Nå skal det sies at jeg spiser karbohydrater, men det er en forskjell på sunne og usunne karbohydrater;) Karbohydrater som ikke fucker opp blodsukkeret, og de som gjør det, og gjør deg feit! Synes de som kritiserer diettene til folk kan skaffe seg sitt eget liv og ikke bry seg så innmari om hva absolutt alle andre velger å innta av mat. Det viktigste er vel at mennesker er fornøyde og trives med kroppen sin? Så får du sitte der og rakke ned på andre mennesker som en ryggradsløs liten jævel!:D *puss puss*

  SvarSlett
 49. Jeg må si jeg føler meg såret over den uvitenhet bloggeren kan vise. Jeg er selv en 29 år gammel mann og er veldig veltrent. Har stor muskelmasse og trener stort sett fem ganger i uken, og det har jeg forøvrig også gjort i snart femten år! Men i Januanr i år tok helsen nesten knekken på meg, jeg var så full av betennelser i kroppen at jeg ikke klarte å gå opp en trapp engang. Som et forsøk prøvde jeg lavkarbo i steden for å spise alle medisinene jeg fikk av legen som uansett ikke hjalp. Hva tror du skjedde? Joda etter fjorten dager var jeg symptonfri. Og ikke som det var nok, ALT av andre helseproblemer jeg har slitt med forsvant over tid. For å nevne noen: Allergi mot parfyme. Hjerteproblemer - da hjertet hadde problemer med signalene og jeg fikk "hopp" og "ridning". Betennelse i munnen, Stiv nakke, hodepine, depresjon og ikke minst de reumatiske symptonene som gjorde med ute av stand til å gå opp en trapp og at det var vondt å holde osthøvelen! Alt dette er som sakt nå borte, og jeg er frisk og FULL av energi på lavkarbo med ca 20 gram karbo om dagen. Jeg skjønner du ikke er glad på mine vegne og greit nok er vel det. Men hvordan kan du påstå at jeg belaster miljøet?? Hva om jeg hadde blitt arbeidsufør og spist en haug med medisiner og "brukt" helsevesenet for å hjelpe dempe symptonene. Hvordan blir regnskapet da med "miljøet"?

  Etter min mening så tålte kroppen min ikke sukker i 29 år og sa ifra at nok var nok. Siden jeg nå er frisk på lavkarbo regner jeg med at kroppen min er laget for å spise kjøtt, fisk, egg og grønnsaker.

  Og jeg må få benytte anledningen til å takke alle som har bidratt til å spre budskapet om lavkarbo slik at jeg kunne lese om det på internett, og bli inspirert til å prøve noe som gjorde meg frisk!

  SvarSlett
 50. Argh, jeg blir så sint når jeg ser sånn uvitenhet. Å være på labkarbo betyr IKKE at man kan spise fet mat, bare kjøtt etc etc. Jeg er på lav-karbo, etter å ha vurdert det med dr min, og jeg spiser bare magert kjøtt, masse fisk (mer enn kjøtt), grønnsaker (mest), til og med brød, men ikke no særlig melk (opp til ett glass om dagen). Jeg gjør det for å føle meg bedre, og det gjør jeg da også!!! Ikke lenger daff, men har energi til å trene.

  SvarSlett
 51. Det aller verste med denne tråden er at en SYKEPLEIER!!!! hevder at den enste formelen hva vektreduksjon angår er forholdet kalorier i mellom. Nå må du oppdatere deg, som sykepleier er det faktisk et selvstendig ansvar du har! Du er langt utenfor ditt mestringsområde.

  SvarSlett
 52. Oi, for et utrolig useriøst innlegg totalt blottet for relevant informasjon om lavkarbo... Jeg har spist den typen kost i mange år og spiser faktisk mindre kjøtt nå enn jeg gjorde da jeg hadde et "normalt" kosthold. Det uvitende mennesker, slik som du er, ikke tenker over er at man spiser mindre mengder mat på lavkarbo fordi energitettheten er høyere. Med andre ord pøser vi ikke grenseløst på med kjøtt. Vi spiser mindre mat fordi magesekken vår ikke er på størrelse med en vannmelon, slik som du nok har.
  Få deg en bedre hobby enn å skrive om ting du veldig tydelig ikke har et snev av peiling på;)

  SvarSlett
 53. Jeg blir saa trist naar jeg leser bloggen din.. og kommentarene... at en befolkning i et av verdens beste land aa boo I prater saa mye om ting dem ikke veit om er en skam.. I norge kan dere faa tak i all informasjonen som finnes der ute.. og allikevel er nesten samtlige her inne sapass dumme? Typisk nordmenn a prate om ting de har NULL peiling paa...

  SvarSlett
 54. http://espenrostrup.com/2011/10/03/lavkarbo-og-miljo/

  SvarSlett
 55. Fantastisk innlegg. Jeg praktiserer den siste varianten du foreslår (pkt 6).
  Den funker 10 ganger mer effektivt enn noen annen diett. Og du slipper å følge regler andre setter for deg, du har full selvkontroll.

  SvarSlett
 56. Jaggu bra du er morsom, for kunnskapsrik er du ikke. :-)

  SvarSlett
 57. Oi... her var det mye piss på en gang.

  Les og gråt:

  http://tidsskriftet.no/article/1014409

  SvarSlett
 58. Verste mølet jeg har hørt *ler* Og trolig er det vel ment som møl også når det ble skrevet i utgangspunktet. Nesten litt sånn "save the world - kill yourself" opplegg.

  Det er mye mer galt i verden enn dyreproduksjon og klimagasser fra dette. Diktatorer, religion, krig, terror, sånne som deg som skal rakke ned på andre uansett årsak, sult osv.

  Apropo bilde av sultene afrikanere.. så tror jeg ikke det blir bedre at vi spiser karbohydrater fra frukt/jordbruksprodukter importert fra fattige land i afrika som strengt tatt kunne brukt den dyrkbare jorda til mat de kunne trengt selv.

  Lurer også på hvor mye klimagasser som går på frakt av ris/korn/frukt osv. fra disse landende. Eller div. ferdigprodukter laget i utlandet med råvarer fra disse landende. Kanskje dette minst går opp i opp om man kjøper kortreis norsk fløte,bacon,kjøtt.

  Meningen bak lavkarbo er heller ikke å stappe i seg mest mulig og få både i pose og sekk. Det er ikke kjøttet som er viktig her, men fettet. Å sette kroppen i ketose. faktisk skal man passe på å ikke få i seg for mye proteiner da dette kan skade nyrene.

  Det er en myte at lavkarbo-dietten gir deg mulighet til å spise hvor mye man vil. Det er absolutt ikke sant. Energi inn må fortsatt være mindre enn energi brukt, men det er utrolig mye enklere med lavkarbo hvor man ikke får svingninger i blodsukkeret som gir cravings osv. En kalori er heller ikke nødvendigvis en kalori. Kroppen forbrenner proteiner og fett annerledes en karbohydratetr.

  Jeg håper dette innlegget er ment som ren humor og at du ikke poster så mye piss om noe du kan så lite om som dette.

  SvarSlett
 59. Karbohydrater (korn og poteter) er sikringskost. Jeg har istedet kuttet ned på kjøtt (spiser det kanskje 1-2 ganger i uka)

  SvarSlett
 60. Like saklig som Anna Anka!

  SvarSlett
 61. Kjære dere som er frustrerte over vekta! Glem alt som har med dietter å gjøre! Spis sunt og variert, dvs fisk, magert kjøtt, grovt brød, poteter, frukt og grønnsaker, enkelt og greit, hemmeligheten er at dere må RØRE på dere, hver dag, og for all del unngå sukker så mye som mulig og masseprodusert mat med mye salt. Jeg er snart 60 og har i hele mitt liv hatt et stillesittende arbeide. Jeg går så mye jeg har tid til hver dag og jeg veier like mye nå som da jeg var 25. Jeg koser meg med god mat og har det helt topp :-)

  SvarSlett
 62. Det er ihvertfall tydelig at man blir agressiv av å gå på lavkarbodiett!!

  SvarSlett
 63. Da jeg gikk fra å være vegetarianer til og bli veganer gikk jeg ned 5 kg uten at det var "meningen".Jeg levde som før, bortsett fra at jeg kuttet ut melkeprodukter og egg i tilegg til kjøtt,fisk og fugl. Som veganer spiser jeg MYE karbohydrater, men det handler jo om å spise de sunne karbohydratene, og ikke dytte innpå med kaker, boller og brus.Har du noen gang sett en feit veganer? Så vil du bli tynn på en sunn måte kutt ut animalske produkter.

  SvarSlett
 64. Det skulle vært en 'Like'-knapp her. Et velskrevet og utrolig morsomt innlegg som fører til en ditto kjedelig, uopplyst og uinteressant lavkarbodebatt... :) Go Mari!

  SvarSlett
 65. He he. Joda, er litt enig. Lavkarbo er teit. Men om en ti-femten år skal du se de begynner å dette om som fluer etter alt det smøret de har stappa inn i blodårene sine. Den som ler sist ler best ;o)

  SvarSlett
 66. Dumt at det er så usunt å leve som veganer... Gravide bør advares mot å være det... det kan godt hende at barna blir født med råtne tenner... Er nok ikke meningen å droppe mat som kommer av/er laget av dyr. Det er heller ikke svaret å forby egg, kjøtt og fisk, men å la folk velge organisk og oppfordre til sunt oppdrett. Hvis round-up er problemet (enig i det), forby round-up, eller genmod. korn, IKKE kjøtt i seg selv. Men vi får se hvor langt klimagalskapen når...

  Last ned og se Sally Fallons "Nourishing traditions". Eller/og sjekk Weston A Price sin forskning... Ha det godt.

  ps. har vært veganer jeg også... HELT FEIL!

  SvarSlett
 67. Jeg har troen på å leve med måte! Jeg spiser masse frukt og grønnsaker, for da vet jeg kroppen får det den trenger av de vitaminene og næringsstoffene. Jeg spiser fullgrovt brød og knekkebrød og mye frø. Jeg spiser mye magert kjøtt, men det er fordi jeg ikke liker kjøtt med fett på. Jeg tar meg en glass rødvin på kvelden om jeg får lyst på det. Og jeg prøver å holde meg unna sukker i form av godteri da jeg vet det ikke fører med seg en eneste god ting til kroppen min. Det er masse sukker i banan, men det er jammen mye annet snadder i bananen også, som kroppen trenger. Og jeg tror kroppen min har det fint :)

  SvarSlett
 68. Jeg gikk selv på lavkarbo (LCHF) i godt over 1/2 år, og gikk ned 12 kilo. Jeg er nå normalvektig. Dette er over ett år siden, og jeg har gått opp 2 kilo av de 12. Ikke værst synes jeg.. Nå spiser jeg "normalt", men spiser mindre poteter/brød/ris osv. Det vanskeligste ved å holde på dietten/livsstilen 100% var å alltid måtte planlegge matlaging. Jeg har ALDRI spist mer grønnsaker og fisk i hele mitt liv, og kroppen fungerte utmerket! Jeg gikk fort lei kjøtt/bacon/egg... Man kan spise LCHF uten disse ingrediensene! Hadde ikke sukkersug i det hele tatt, sov godt og fikk aldri "ulvehunger". Hadde jeg vært mer glad i å mat, hadde jeg mer enn gjerne fortsatt på kostholdet, men i hverdagen min blir det dessverre lettvinte løsninger litt for ofte....

  SvarSlett
 69. Her var det mange interessante meninger :) Selv tror jeg et sunt og variert kosthold er det beste. Og vi må ikke glemme å bevege oss. Sliter selv med overvekt (helsefarlig) og har kommet til at mosjon og trening noen dager i uka kombinert med et sunnere kosthold er noe jeg virkelig kan leve med:) Med mye grønnsaker og frukt så kan jeg også unne meg litt snacks eller kaker en gang i blant . Man Må jo ikke spise dette hver dag. Og spiser man regelmessige måltider så forsvinner også mye av søtsuget har jeg funnet ut :) Har selv gått ned 10-12 kg det siste halvåret . Men vi er forskjellige og man må jo finne ut av hva som passer for en selv :) Hovedsaken er jo at en trives og går ned i vekt :) Lykke til på veien til et sunnere liv :)

  SvarSlett
 70. Jeg forakter faktisk folk som er feite.(folk over 100kg som ikke er over 1.90) Det er noe jeg bare har innsett. Ikke fordi jeg tenker at jeg er et bedre menneske på noe som helst måte, men det forteller masse om personen som ikke ønsker å tavare på seg selv.

  Jeg liker heller ikke folk som røyker, snuser eller drikker øl annenhver dag. ALLE vet at dette er forferdelig usunt, så hva får deg til å gjøre slike dumme valg?

  SvarSlett
 71. Det er helt sant som du sier, folk er late, DET tilsvarer fedme. Folk spør meg hele tiden hvordan jeg klarer å holde kroppen min så bra når jeg spiser så "dårlig" hele tiden. Jeg trener og løper trapper i stedet for å ta heis hele tiden, så enkelt er det! Nå skal det sies at jeg ikke spiser mcdonalds hver dag, heller ikke chips og "junkfood" men jeg spiser det når jeg vil så lenge jeg vet at jeg er aktiv. Det igjen gjør at når jeg ikke er så aktiv, blir jeg ikke så fort sulten, ergo, kroppen tilpasser seg slik du lever.

  SvarSlett
 72. For en sinnsykt usaklig artikkel, dette beviser jo bare at du ikke har filla peiling når du kommer med påstander som:
  "syns jeg godt dere kan ha såpass respekt at dere ikke spiser BARE kjøtt." Kjære, kjære deg, hvis du tror at lavkarbo er å spise BARE kjøtt, så har du bommet så grovt som det går an LOL.

  Hva med å faktisk undersøke litt før man skriver et innlegg. Dette blir så patetisk at jeg faktisk håper det er bull fra ende til annen :) haha

  SvarSlett
 73. Hei, du som forakter folk som ikke er som deg. Tror du burde gå i deg selv og prøve å bearbeide "fobien" din. Det kan jo ikke være så mange du liker da.... Folk som røyker , snuser ,drikker øl og som er overvektige finnes jo overalt. Men det er sikkert ikke så mange som liker deg heller, med en sånn holdning til mennesker;)

  SvarSlett
 74. Synes det passer bra med noe litt sleivete kommentarer til dette lavkarbohysteriet vi er vitne til om dagen. Må alt være så saklig hele tiden?
  Problemet i dagens samfunn er vel mer at vi ikke lenger forholder oss til begrepet måtehold. Mens våre forfedre visste bedre enn å skuffe innpå til de nesten ikke klarte reise seg fra stolen har vi i dag en nytelseskultur der vi helst ikke skal forsake noen ting. Ikke skal vi kjenne på sult og ikke skal vi slite oss ut med å gjøre manuelt arbeid heller. Resultatet er feite folk og tusenvis av dietter som lover lettvintløsninger til en slankere kropp. Nei, gi oss tilbake hverdagsmaten, lørdagsgodtet og søndagsturene i marka!

  SvarSlett
 75. Til alle dere uvitende mennesker angående lavkarbo (noe jeg selv også var helt til jeg faktisk gadd å sette meg inn i det...) Les Matrevolusjonen av Andreas Eenfeldt. Det tenker jeg stopper munnen deres. Lavkarbo har kommet for å bli. Mettet fett er ikke usunt, tror dere virkelig det er mer sunt å spise kunstig fremstilt margarin med en sammensetning av fettsyrer som kroppen vår ikke er vant til? (Forholdet Omega-6 /Omega-3). Mennesker er dyr. Vårt naturlige fett i kroppen er for det meste mettet. Er vi en fare for oss selv? Nei, bare fortsett og spis margarin, lettprodukter, hvetemel, pasta etc. så kan den som ler sist virkelig le best! Har selv gått på lavkarbo 6 måneder. Gått ned i vekt, stabilisert vekten, mistet søtsuget, fått mye finere hud og hår, spiser masse grønnsaker og rent kjøtt og fisk. Kan trene når jeg vil, men da bare fordi jeg synes det er morsomt, IKKE fordi jeg MÅ.

  SvarSlett
 76. Det morsomste med denne debatten er at så mange tror at bloggposten er et seriøst innlegg om kosthold.

  SvarSlett
 77. Kalorier inn kalorier ut, er inntaket større enn uttaket, ja da legger man på seg.

  SvarSlett
 78. Kalorier inn og kalorier ut, ja.... Men hva med hormoner, insulin etc. Det har også påvirkning på hvordan vi forbrenner maten. Hvis man spiser mye karbohydrater, vil insulinstigningen føre til at forbrenningen av fett blir annerledes. Lettere å overspise...

  SvarSlett
 79. Anonym sa...

  Det er ihvertfall tydelig at man blir agressiv av å gå på lavkarbodiett!!


  Hehehehe, morsom kommentar! :)

  SvarSlett
 80. Menherregudda, lev nå for all del i lavkarboboblene deres, men det er da fremdeles ingen grunn til å være uhøflig mot forfatteren! Man blir visst ikke bare aggressiv av denne dietten, men mister både sansen for humor, selvironi og vanlig folkeskikk. Personlig mener jeg at verden vil bedras, men for guds skyld, la den bedras. Takk for at du fikk ut alle mine følelser rundt ethvert dietthysteri, Mari

  SvarSlett
 81. Kommentar nummer 83:

  Det var en flink pr-rådgiver, du!

  Egentlig skriver jeg denne kommentaren bare fordi jeg liker runde tall. Du er så nær 100 nå. Det kan gå.

  SvarSlett